پولیپ بینی توده ای نرم و غیر سرطانی می باشد که در مسیر غشای مخاط بینی و سینوس ها به صورت غیر عادی رشد کرده و باعث بروز اختلالاتی در تنفس فرد می شود و آن ها را به سمت انجام جراحی بینی هدایت می کند. این عارضه بدون درد بوده و شکل آن مانند قطره اشک یا خوشه انگور آویزان می باشد. در این مقاله دکتر کیوان خوشخو ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، توضیحات جامع و مفیدی را مطرح نموده اند که توصیه می کنم آن را تا انتها مطالعه کنید.

 

محل قرار گیری پولیپ

همانطور که گفته شد پولیپ های بینی مجموعه ای از توده ها هستند که در هر دو سوراخ بینی وجود دارند در صورتی که این تنها در یک بینی احساس وجود توده کردید این نشان دهنده پولیپ نبوده و باید سریعا به یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه فرمایید.

پولیپ بیشتر در چه سنی به وجود می آید ؟

به گفته بهترین جراح بینی تهران، معمولا پولیپ در کودکان شایع نبوده و بیشتر در سنین بالای 20 سال به وجود می آید. چنانچه در یک کودک نشانه های بروز پولیپ تشخیص داده شود لازم است ابتدا به لوزه سوم شک کرد و آن را بررسی نمود و در صورت لزوم جراحی لوزه انجام داد. همچنین در مواردی به دلیل بزرگ شدن شاخک های بینی ممکن است علائم شبیه به پولیپ به وجود بیاید.

دلالیل به وجود آمدن پولیپ بینی

در بیشتر موارد علت به وجود آمدن این عارضه مشخص نمی باشد. اما در کل می توان گفت که داشتن التهاب مزمن بینی باعث تورم پوشش داخلی سوراخ بینی می شود. پولیپ های بینی همانطور که گفته شد بر روی هر دو سوراخ بینی تاثیر می گذارند و به تدریج بزرگ تر می شوند و باعث بسته شدن راه تنفسی افراد خواهند شد. پولیپ ها قادر هستند درون سینوس ها نیز به وجود بی آیند.

 

پولیپ بینی - دکتر خوشخو

چه عواملی باعث تحریک پولیپ بینی می شوند ؟

کسانی که به این عارضه دچار هستند، علاوه بر اینکه باید به روند درمان توجه کنند، باید از عوامل و شرایط آسیب رسان نیز دوری کنند؛ چرا که بعضی از شرایط نه تنها باعث افزایش پولیپ می شوند بلکه می تواند روند درمان را کند و مختل سازد. این عوامل آسیب رسان و تحریک کننده عبارت اند از :

  • عدم توجه به نکات بهداشتی

پولیپ بینی موجود در بینی به هر گونه آلودگی حساس است. این حساسیت باعث می شود فرد مبتلا به پولیپ بیشتر از قبل به بهداشت فردی خود توجه کند و آن را رعایت نماید. به عنوان مثال هیچ گاه دست های آلوده خود را به بینی نمی زند.

  • استنشاق مواد شیمیایی و دود

استنشاق دود ماشین ها، کارخانه ها و هر ماده شیمیایی که دارای بوی بیسار تندی باشد باعث می شود پولیپ تحریک شود. همچنین لازم به ذکر است که از استعمال دخانیات نیز باید خودداری کنید چرا که این باعث تشدید این بیماری می شود. به همین خاطر توصیه می شود تا جایی که ممکن است در معرض دود سیگار و آلاینده های شیمیایی قرار نگیرید و از مناطقی که در آن آلودگی زیاد است دوری نمایید.

  • ابتلا به بیماری آسم

از آن جایی که بیماری آسم در نحوه تنفس اختلال ایجاد کرده و باعث ملتهب شدن مجرای تنفسی می شود و آن را منقبض می کند، باید بدانید که وجود این بیماری بر روی تشدید بیماری مذکور تاثیر بسیار زیادی دارد.

 

پولیپ بینی - دکتر خوشخو

علائم بیماری پولیـپ بینی چیست ؟

در مواقعی که در مسیر بینی یا سینوس های یک توده نرم احساس کردید برای معاینه و درمان به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب مراجعه کنید. قابل ذکر است که پولیپ های کوچک بینی به راحتی قابل لمس کردن نبوده و تنها بهترین جراح بینی می تواند آن را تشخیص دهد، در حالی که پولیپ بزرگ باشد و به مدت ده روز فرد علائم ذیل را دارا باشد باید به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند.

  • کاهش حس بویایی
  • احساس درد در فک بالا
  • آبریزش طولانی مدت بینی
  • مشکلات تنفسی و خرناس های شبانه
  • درد در نواحی پیشانی

 

درمان پولیـپ بینی چیست ؟

در مواقعی که پوليپ بيني خفیف باشد می توان با استفاده از روش های ذیل به طور موقتی آن را درمان کرد.

  1. درمان گیاهی
  2. عمل پولیپ با لیزر
  3. اسپری مخصوص پولیپ بینی
  4. داروهای شیمیایی

اما به این نکته توجه داشته باشید که روش های فوق موقتی بوده و تنها درمان قطعی پولیـپ جراحی می باشد.

جراحی آندوسکوپی بینی در تهران

در این روش درمانی پولیـپ، دکتر خوشخو، یک لوله را به همراه دوربینی که در سر آن قرار دارد وارد بینی می کند و بعد از مشاهده پولیپ با استفاده از یک وسیله کوچک اقدام به خارج نمودن آن می کند.

پولیپ اکتومی بینی

در طی این فرایند درمانی پولیـپ های کوچک را با استفاده از یک دستگاه مکش مخصوص پولیپ های خارج می شوند.

آیا پولیپ مجددا به وجود می آید ؟

برای پاسخ به این سوال باید گفت در صورتی که فرد مراقبت های لازم بعد از انجام جراحی را انجام ندهد ممکن است مجددا دچار پولیپ شود، البته لازم به ذکر است که برای به وجود آمدن مجدد آن زمان بسیار زیادی لازم می باشد.

عوارض پولیپ بینی چیست ؟

در صورتی که بیمار به موقع برای درمان پولیپ بینی به بهترین دکتر متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، مراجعه نکند ممکن است دچار مشکلاتی همچون آسم ، سینوزیت ، عفونت کاسه چشم و غیره شود.

 

پولیپ بینی - دکتر خوشخو

راه های جلوگیری از پولـیپ بینی در کودکان

  • در برخی مواقع کودک مبتلا به این عارضه می شود که در این مواقع والدین با رعایت موارد ذیل می توانند از بروز این عارضه در آن ها جلوگیری کنند.
  • والدین بهتر ابه رطوبت محلی که کودک در آن قرار دارد توجه کنند و با استفاده از دستگاه بخور رطوبت آن جا را افزایش دهند.
  • کودک باید به مقدار کافی استراحت کند و از مایعات به میزان زیادی استفاده کند.
  • کودک را بهتر است از عطر ، حیوانات خانگی و دود سیگار به علت اینکه آلرژی زا هستند دور نگه دارید.

هزینه عمل پولیـپ در تهران چقدر می باشد ؟

از آن جا که عوامل متعددی در هزینه عمل پولیپ بینی در تهران ، تاثیر گذار است بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر به مطب مراجعه کنید و پس از معاینه هزینه درمان به شما گفته می شود. اما به این نکته توجه داشته باشید که صرفا به خاطر هزینه کمتر به هر جراح بینی مراجعه نکرده و ابتدا درباره او تحقیق کنید و پس از آن برای اقدام به جراحی پولـیپ به او مراجعه نمایید.

مراقبت های بعد از درمان پولیپ بینی در تهران

  1.  فعالیت فیزیکی : دوره ریکاوری بعد از درمان حدود 2 الی 6 روز می باشد. اما لازم است هرکس به شرایط بدنی خود توجه داشته باشد و تا زمانی که احساس بهبودی کامل ندارد ، نکات دستوری را رعایت کرده و استراحت داشته باشد. احساس خستگی بعد از جراحی پولیپ کاملا طبیعی است بعد از گذشت 3 الی 6 هفته از درمان احساس بهتری خواهید داشت و می توانید فعالیت های ورزشی و بدنی خود را آغاز کنید.
  2. رانندگی کردن : از آنجایی که شما بعد از درمان نیاز به مصرف مسکن و آنتی بیوتیک دارید ، ممکن است در هنگام مصرف داروها احساس خواب آلودگی داشته باشید. به همین دلیل توصیه می شود تا زمانی که دارو مصرف می کنید از رانندگی کردن خودداری کنید.
  3. دوش گرفتن : استحمام با آب ولرم بعد از جراحی مانعی ندارد ، اما لازم است از حمام کردن با آب داغ پرهیز کنید.
  4. یبوست : به دلیل عدم تحرک ، استفاده از داروی بیهوشی و مصرف دارو ممکن است دچار یبوست شوید. به همین دلیل توصیه می شود در مراقبت های بعد از درمان پولیپ بینی در تهران ، حتما از غذاهای پر فیبر مثل سبزیجات تازه ، میوه و غلات کامل استفاده نمایید. همچنین مصرف مایعات به خصوص آب را فراموش نکنید.
  5. رژیم غذایی : در روز اول بعد از جراحی توصیه می شود وعده غذایی خود را در 4 الی 5 وعده کوچکتر میل کنید. در صورتی که در هنگام قورت دادن و یا جویدن احساس درد داشتید ، توصیه می شود نیم ساعت قبل از غذا داروی مسکن میل نمایید. توجه داشته باشید که رژیم غذایی سالم می تواند سرعت بهبودی شما را افزایش دهد و از میزان خستگی در طول دوران نقاهت بکاهد.
  6. مراقبت از زخم : از آنجایی که این جراحی در داخل بینی انجام می شود ، هیچ گونه برشی در صورتی که جراحی زیبایی بینی انجام نداده باشید ، روی بینی شما ایجاد نخواهد شد. در طی 10 الی 14 روز همراه با مخاط بینی ، خون نیز خارج خواهد شد که برای کمک به رفع این موضوع می توانید در 24 ساعت اول بعد از درمان از کمپرس سرد استفاده کنید. اگر احساس گرفتگی بینی داشتید ، توصیه می شود چند بالش زیر سر قرار داده و استراحت نمایید.

چنانچه مایلید در رابطه با مراقبت های بعد از جراحی بینی اطلاعات دقیق تر و کامل تری بدست آورید، مقاله ای که در این رابطه آماده شده را مطالعه نمایید.

عوامل که در ایجاد پولیپ بینی سهیم می باشند :

  • آسم
  • عفونت های مزمن سینوسی
  • عوامل ژنتیکی
  • عملکرد خاص سیستم ایمنی بدن
  • رینیت آلرژیک : التهاب مخاط بینی
  • واکنش خود ایمنی عروق کوچک و متوسط که همان سندروم چرگ اشتراوس می باشد.
  • آلرژی به بعضی از داروهای شیمیایی مانند ایبوپروفن ، آسپرین و ناپروکسن
  • فیبروز کیستیک که یکی از رایج ترین اختلالات ژنتیکی شامل ترشحات پانکراس ، ریه ، کبد ، سیستم تناسلی چسبنده و غلیظ و روده می شود که می تواند میزان نمک ترشحات غدد عرقی را افزایش دهد.

پولیپ بینی و بوی بد دهان

با توجه به اینکه پولیپ با التهاب سینوسی و مسدود شدن مجاری تنفسی همراه می باشد به رشد باکتری در دهان و بینی و همچنین عفونت منجر شود. همین امر موجب ایجاد بوی بد در بینی و دهان می شود. رعایت بهداشت دندان و دهان در پیشگیری پولیپ اهمیتی دارد که بر کنترل این بیماری موثر می باشد.

آیا جراحی پولیپ بینی درد دارد ؟

در صورتی که بزرگی و شدت پولیپ بینی به اندازه ای باشد که درمان های دارویی برای رفع آن اثری نداشته باشند ، از جراحی پولیپ دماغ از تکنیک آندوسکوپی سینوس استفاده می شود. البته می توان گفت همزمان با جراحی بینی نیز آندوسکوپی سینوس انجام می شود. مدت زمان عمل پولیپ بینی با آندوسکوپی سینوس 30 دقیقه تا 4 ساعت به طول می انجامد که به اندازه و تعداد پولیپ بینی بستگی دارد. در مواقعی که پولیپ بزرگ باشد پس از برداشت آن بیمار درد کمی احساس می کند که با مصرف داروهای مسکن تجویز شده از سوی پزشک این ناراحتی رفع می شود.

شایع ترین محل های ایجاد پولیپ بینی

پولیپ های بینی امکان دارد هر کدام از سینوس ها و یا راه های هوایی را مسدود کند اما اغلب می توان آن را در اطراف استخوان های چانه ، بینی و چشم ها یافت.